Seniorzy z obu stron Odry znów poznawali tajniki dobrej kuchni - Powiat Słubicki

Używamy plików cookies, aby pomóc w personalizacji treści oraz zapewnić bezpieczne korzystanie ze strony. Kontynuując, wyrażasz zgodę na gromadzenie przez nas informacji. Szczegóły znajdziesz w zakładce: Polityka prywatności.

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem oraz rogaliki z owocowym nadzieniem - to główni bohaterowie wczorajszych warsztatów kulinarnych, zorganizowanych na statku "Zefir" dla seniorów z obu stron Odry. To w ramach naszego projektu "Transgraniczna wymiana seniorów z Polski i Niemiec". 


Druga edycja warsztatów, podobnie jak poprzednia przyciągnęła wielu miłośników dobrej kuchni. Bo prócz przygotowywania przysmaków, można ich było też spróbować. Wspaniały bigos, chleb z domowym smalcem, różnorodne sałatki i mięso bez konserwantów - to wszystko było do dyspozycji naszych gości. 
Warsztaty dla naszych seniorów przygotowali niezastąpieni: Grażyna Dereń oraz Jan Skałecki, którzy z pasją opowiadali o swoich produktach, odsłaniając tajniki niesamowitych przepisów. 
Współautor tego smakowitego projektu Łukasz Kaczmarek przedstawił naszych regionalistów oraz opisał pokrótce walory kuchni zarówno polskiej, jak i naszych sąsiadów.
Tym prawdziwym kuchennym rewolucjom przyglądał się starosta Marcin Jabłoński, wraz ze swoim zastępcą Leopoldem Owsiakiem i członkiem zarządu Amelią Szołtun. Wszyscy chętnie częstowali się przygotowanymi specjałami. 
To już kolejna impreza zorganizowana w ramach wspomnianego projektu. Przypomnijmy: za nami wrześniowa inauguracja projektu w Collegium Polonicum oraz połączony z grzybobraniem piknik integracyjny, urządzony niedawno w Nowym Młynie. Mile wspominamy również Bal Seniora, podczas którego podpisano umowę partnerską z Powiatowymi Radami Seniorów z Polski i Niemiec. Więcej zdjęć z warsztatów znajdziecie na naszym profilu na Facebooku.

Bez tytulu copy copy copy copy copy copy

Udostępnij