Seniorzy z obu stron Odry znów poznawali tajniki dobrej kuchni - Powiat Słubicki

In order to personalize content, adjust and analyse ads, and provide safer experience, we use cookies. By using this website, you agree to the collection of information by us. The details can be found at: Privacy policy.
There is no translation available.

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem oraz rogaliki z owocowym nadzieniem - to główni bohaterowie wczorajszych warsztatów kulinarnych, zorganizowanych na statku "Zefir" dla seniorów z obu stron Odry. To w ramach naszego projektu "Transgraniczna wymiana seniorów z Polski i Niemiec". 


Druga edycja warsztatów, podobnie jak poprzednia przyciągnęła wielu miłośników dobrej kuchni. Bo prócz przygotowywania przysmaków, można ich było też spróbować. Wspaniały bigos, chleb z domowym smalcem, różnorodne sałatki i mięso bez konserwantów - to wszystko było do dyspozycji naszych gości. 
Warsztaty dla naszych seniorów przygotowali niezastąpieni: Grażyna Dereń oraz Jan Skałecki, którzy z pasją opowiadali o swoich produktach, odsłaniając tajniki niesamowitych przepisów. 
Współautor tego smakowitego projektu Łukasz Kaczmarek przedstawił naszych regionalistów oraz opisał pokrótce walory kuchni zarówno polskiej, jak i naszych sąsiadów.
Tym prawdziwym kuchennym rewolucjom przyglądał się starosta Marcin Jabłoński, wraz ze swoim zastępcą Leopoldem Owsiakiem i członkiem zarządu Amelią Szołtun. Wszyscy chętnie częstowali się przygotowanymi specjałami. 
To już kolejna impreza zorganizowana w ramach wspomnianego projektu. Przypomnijmy: za nami wrześniowa inauguracja projektu w Collegium Polonicum oraz połączony z grzybobraniem piknik integracyjny, urządzony niedawno w Nowym Młynie. Mile wspominamy również Bal Seniora, podczas którego podpisano umowę partnerską z Powiatowymi Radami Seniorów z Polski i Niemiec. Więcej zdjęć z warsztatów znajdziecie na naszym profilu na Facebooku.

Bez tytulu copy copy copy copy copy copy

Share