To był prawdziwie smakowity weekend - festiwal food tracków i warsztaty kulinarne dla naszych rodzin zastępczych za nami! - Powiat Słubicki

Używamy plików cookies, aby pomóc w personalizacji treści oraz zapewnić bezpieczne korzystanie ze strony. Kontynuując, wyrażasz zgodę na gromadzenie przez nas informacji. Szczegóły znajdziesz w zakładce: Polityka prywatności.

Jak zrobić naprawdę dobrego i - co wydaje się niektórym niemożliwe - zdrowego hamburgera? Od wczoraj wiedzą to najlepiej członkowie naszych rodzin zastępczych oraz wychowankowie placówki opiekuńczo - wychowawczej "Nasza Chata" w Cybince, którzy wzięli udział w warsztatach kulinarnych, na jakie zaprosił ich starosta Marcin Jabłoński.

Tak, tak, to w ramach festiwalu food tracków, którego współorganizatorem był powiat słubicki, a który odbył się w Słubicach w miniony weekend.
Prawdziwe kuchenne rewolucje dla naszych podopiecznych zgotowali właściciele restauracji na kółkach, serwujący soczyste hamburgery oraz potrawy kuchni francuskiej, z żabimi udkami na czele!
Ale zacznijmy od tych pierwszych: kiedy tylko mięso zarumieniło się na grillu, trafiło w ręce naszych gości, którzy, pod czujnym okiem mistrza foodtrackowej kuchni, „zapakowali” je do wcześniej przygotowanych, chrupiących bułek, używając mnóstwo dodatków. A tych nie brakowało!
- Ja dołożyłam pomidory i sałatę. I nie żałowałam sosu! To oczywiście nie jest mój pierwszy hamburger w życiu, ale na pewno pierwszy, którego zrobiłam sama. I pewnie dlatego smakuje tak świetnie! – śmiała się jedna z małych kucharek, prezentując swoje dzieło. 
Nie był to jednak koniec kulinarnych doznań, bo ledwie ostygł grill po hamburgerach, na stół wjechały talerze pełne… żabich udek i kalmarów. Wprawdzie niektórzy mieli pewne obawy, które jednak szybko minęły – francuskie smakołyki znikały w żołądkach podobnie szybko jak hamburgery. – Smakuje jak kurczak! - podsumowywali niektórzy, biorąc kolejną porcję, oblizując się i popijając jednocześnie znakomitą lemoniadą z malinami. Na deser były lody, a jeśli ktoś jeszcze miał siłę, mógł poszaleć na dmuchańcach.
A to wszystko w ramach projektu Aktywna integracja realizowana przez Powiatowe Centrum Pomocy Rodzinie w Słubicach, realizowanego przez powiat słubicki / Powiatowe Centrum Pomocy Rodzinie w Słubicach.

A na naszym profilu na Facebooku znajdziecie sporo zdjęć z warsztatów, jak również z samego festiwalu food tracków. Przypomnijmy, że w jego ramach do dyspozycji naszych mieszkańców było aż siedemnaście restauracji na kółkach, serwujących specjały z całego świata. 

Udostępnij