W trosce o naszych kulinarnych regionalistów - Powiat Słubicki

In order to personalize content, adjust and analyse ads, and provide safer experience, we use cookies. By using this website, you agree to the collection of information by us. The details can be found at: Privacy policy.
There is no translation available.

- Nasza organizacja powstała po to, by pomagać lokalnym wytwórcom produktów regionalnych. Są bowiem tego warci, drzemie w nich ogromny potencjał. Chronią i pielęgnują tradycję, która wymiera - mówił Jacek Urbański, dyrektor Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego. Ta niedawno utworzona instytucja zorganizowała dziś w starostwie spotkanie dla naszych kulinarnych regionalistów. 


J. Urbański opowiadał o propagowaniu produktów regionalnych oraz dbaniu o ich wizerunek. Była też mowa o działalności edukacyjnej oraz wspomaganiu różnych pomysłów związanych z promocją regionalnych specjałów. 
- Zarówno w naszym powiecie, jak i całym województwie mamy się czym pochwalić. Jedyne czego brakuje to wytyczenie lubuskiego szlaku kulinarnego. Istnieje bowiem wielkie zapotrzebowanie na turystykę tego typu, a poza tym trzeba iść z duchem czasu - tłumaczyła Grażyna Dereń, znana regionalistka. 
Nie mogło zabraknąć także innych "powiatowych strażników" kulinarnej tradycji: Jana Skałeckiego i Andrzeja Udzieli z Kowalowa oraz Ryszarda Kapicy z Drzecina. 
Uczestników spotkania przywitał starosta Leszek Bajon, który również podkreślał wagę pielęgnowania tradycji lokalnych specjałów. 
Było to pierwsze, ale na pewno nie ostatnie spotkanie przedstawicieli LCPR z naszymi regionalistami. 
Przy okazji, dziękujemy pani Grażynie za wyśmienity poczęstunek. Ciasto oraz tradycyjny chleb z jeszcze bardziej tradycyjnym smalcem i ogórkiem jak zwykle palce lizać!

Więcej zdjęć z dzisiejszego spotkania znajdziecie na naszym profilu na Facebooku.

Udostępnij